Nemus | Dienstverlening | Consultancy

Strategie

Er zijn vele definities van strategie. Maar in al die definities staat wel ergens dat het draait om wat u wilt en hoe u dat wilt. Dat moet u dan wel weten. Een goed hulpmiddel hierbij is de business model canvas. Het is een handig hulpmiddel om uw bedrijfsactiviteiten in beeld te krijgen.

Het Business Model Canvas is ontworpen door Alex Osterwalder, die er met Yves Pigneur een boek over schreef. Het model (pdf) werkt overzichtelijk en bestaat uit negen bouwstenen. De onderkant bestaat uit de kosten en opbrengsten. Centraal staat de waardepropositie, de onderscheidende waarde die u de klant biedt. Links hiervan is ruimte gereserveerd voor hoe u deze waarde tot stand brengt: welke partners, welke (hulp)bronnen u gebruikt en welke activiteiten u onderneemt. Aan de rechterkant staat aan wie u het product verkoopt, hoe de levering eruit ziet en het onderhouden van de relaties.

Het schema van dit Business Model Canvas bestaat uit verschillende elementen van je bedrijf. Denk aan activiteiten, opbrengsten, resources, klantrelaties, kanalen en partners. Al deze elementen beïnvloeden elkaar en kunnen tot compromissen leiden. Het canvas draagt bij aan het vormgeven van het idee; dit gebeurt op een visuele manier, omdat je eerst alle elementen en partijen apart moet definiëren.

A0-formaat

Het schema is niet alleen een manier om alle mogelijke stakeholders van een project in kaart te brengen, want het is ook een ideaal middel om samen te werken in teams. Mijn ervaring is in ieder geval dat het canvas discussies uitlokt en creativiteit stimuleert. Daarbij printen we het frame op A0-formaat uit en vullen de vakjes met notitieblaadjes. Neem van mij aan: na een tijdje kunt u letterlijk vanaf een afstandje naar het project kijken en het beetje bij beetje bijschaven.

Van abstract naar concreet

Het Business Model Canvas is een praktische manier om abstracte ideeën om te zetten naar concretere stappen. Van wie en wat zijn wij afhankelijk? En hoe verhouden deze elementen zich tot elkaar? Het updaten van het framework tijdens een project houdt het actueel en maakt bijsturen mogelijk.

Meer weten?

Neem dan contact op via e-mail: info@nemus.nl of bel: 06-52638130.